Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Σπαθοχορτο-Σπαθολαδο

Σπαθοχορτο

Αξιζει να μαθουμε λιγα πραγματα για το σπαθολαδο και τις θεραπευτικες και επουλωτικες του ιδιοτητες. Το σπαθολαδο μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε για την επουλωση τραυματων, εγκαυματων και ουλων, ειδικα στα ακρα.
Η βαση του σπαθολαδου ειναι το σπαθοχορτο, ή βαλσαμοχορτο. Ειναι ενα πολυ σημαντικο φυτο, θαμνος περιπου μισο μετρο, που φυτρωνει σε χωραφια που ειναι ακαλλιεργητα προς το τελος της ανοιξης και αρχες καλοκαιριου. Ειναι ευκολο να το αναγνωρισει κανεις γιατι το χρωμα του ειναι πολυ εντυπωσιακο.


 

 Σπαθολαδο

Μαζευουμε τα ανθη του σπαθοχορτου και τα βαζουμε σε γυαλινο βαζο. Επειτα γεμιζουμε το βαζο με ελαιολαδο, τοσο οσο να καλυπτει τα ανθη.
Κλεινουμε με καπακι και το βαζουμε στον ηλιο για περιπου 40 μερες. Το χρωμα του θα αρχισει να αλλαζει και σταδιακα θα γινει σκουρο κοκκινο. Μετα απο τις 40 μερες, σουρωνω το σπαθολαδο.


Και κατι ακομη!  Η Φιλη μου η Αντζελα φτιαχνει με τον ιδιο τροπο και "σπαθοτσιπουρο", οπου αντι για ελαιολαδο βαζει τσιπουρο και το χρησιμοποιει για στοματικες πλυσεις οταν υπαρχει ουλιτιδα. Εγω δεν το εχω δοκιμασει, αλλα για να το λεει αυτη, κατι θα ξερει.